Tim van Heijst

Tim van Heijst heeft na zijn HTS opleiding bij verschillende leveranciers van automatiseringscomponenten gewerkt. Door de grote vraag naar hardware-onafhankelijke specialisten, en zijn inmiddels jarenlange ervaring met CODESYS, heeft hij in 2011 Extend Smart Coding opgericht.

Extend Smart Coding richt zich als CODESYS System Partner op het geven van trainingen en het maken van applicaties. Sinds 1 december 2012 is Extend Smart Coding ook de exclusieve CODESYS- distributeur in de Benelux. Op het Safety Event heeft Extend Smart Coding in samenwerking met ifm en MathWorks al eerder gepresenteerd over het maken van safety-applicaties.

 

Virtuele SIL3 safety-besturingen – kan dat?

Met virtuele safety-besturingen is het mogelijk om SIL3 gecertificeerde safety-applicaties uit te voeren op ‘niet-gecertificeerde’ hardware. Functionele veiligheid gaat over actieve veiligheidssystemen die automatisch ingrijpen bij onveilige situaties.

Vaak worden hierbij Safety PLC’s of slimme safety-controllers gebruikt met alle voorwaarden. De hardware componenten met bijbehorende logica moeten worden beheerd en beveiligd en de systemen moeten altijd up-to-date zijn. Een bijkomend probleem is dat hardware-componenten soms lastig verkrijgbaar zijn, of nieuwe versies niet altijd compatibel zijn. Virtuele safety-besturingen zijn dan een mogelijk oplossing. Maar wat is dat nu precies, hoe werkt het en waarom kiest Audi gekozen voor deze oplossing?